Περιοχή
ΕΥΝΟΪΚΕΣ ΕΔΑΦΟΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ
Ο Ερύμανθος ή Ωλονός με δάσος από έλατα, δρυς, πεύκα και πηγές για τον Πηνειό, τον Σελινούντα, τον Ερύμανθο και άλλους μικρότερους ποταμούς είναι ένα επιβλητικό βουνό που δεσπόζει στην ορεινή Αχαΐα.
Κουβαλώντας μύθους από την αρχαιότητα ως τόπος διαμονής της Αρτέμιδος και του Πάνα, της Αφροδίτης που πέτρωσε τον Ερύμανθο, του Απόλλωνα και του Άδωνη καθώς και του Ηρακλή που θανάτωσε τον Ερυμάνθιο κάπρο.
Από την περιοχή δεν θα μπορούσε να λείπει ο Διόνυσος σαν τοπικός θεός (και η καλλιέργεια της αμπέλου) στον οποίο και δόθηκε το προσωνύμιο Αισύμνηστος.
Η καλλιέργεια του αμπελιού από την αρχαιότητα ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Πελοπόννησο και κυρίως στην Αχαία που σήμερα είναι μια μεγάλη αμπελουργική ζώνη. Οι ευνοϊκές εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες επέτρεψαν την ευρεία διάδοση της καλλιέργειας του αμπελιού από νωρίς. Οι αμπελώνες βρίσκονται σε υψόμετρα από 250-850μ. ενώ τα εδάφη είναι ασβεστολιθικά, γόνιμα αμμοπηλώδη με καλή στράγγιση. Ο Ερύμανθος δροσίζει τους καλοκαιρινούς μήνες ενώ η αύρα του Πατραϊκού κάνει πιο γλυκούς τους χειμώνες δημιουργώντας ένα ήπιο κλίμα στην περιοχή, το οποίο συντελεί στην σωστή ωρίμανση των σταφυλιών δίνοντας τα πλέον αρωματικά λευκά και κόκκινα κρασιά.